Mrkev
Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a nejvýživnější pěstované druhy zeleniny. Mrkev, jak ji známe dnes, se vyvinula z divoce rostoucí mrkve obecné. Mnoho lidí se často trápí s nepříjemnostmi, jako jsou pupínky, akné, abscesy nebo může mít kůži třeba jen hrubou, vysušenou a na dotek napjatou. Všechny tyto potíže jsou většinou důsledkem nedostatečné výživy, špatné životosprávy a zlozvyků (kouření, alkoholismus atd.) To vše vede k překyselení krevního oběhu. Mrkvová šťáva je bohatá na draslík, který pomáhá tyto nadbytečné kyseliny neutralizovat, a také obsahuje neskutečné množství vitamínu A, jenž asistuje játrům při odstraňování toxických látek z těla.
Většina z nás je denně vystavena působení těžkých kovů, jež se k nám dostávají ze vzduchu, který dýcháme, z vody, již pijeme, a z listové zeleniny ošetřované pesticidy. Kromě toho se mohou uvolňovat z některého kuchyňského nádobí, když si vaříme jídlo. Za zmínku jistě stojí jedna kuriozita ze Sovětského svazu, kde dělníkům, kteří byli v zaměstnání vystaveni přímému působení těchto toxických kovů, běžně předepisovali jídlo, které má přirozenou schopnost tyto látky z těla velmi rychle odstranit. Podle toho, co uveřejnil Americký vědecký žurnál o výživě, může mrkvová šťáva, zelený hrášek, brambory, brukev zelná, rajčatový protlak, klikev a další blíže nespecifikované „čerstvé plody“ tyto těžké kovy odstranit z tukových tkání, kde se ukládají, navázat na sebe a docela vyloučit z organizmu.
Encyklopedie léčivých šťáv