Jablka
Z botanického hlediska patří jabloň do čeledi růžovitých a příbuzná s hrušní a kdoulí. Pěstuje se v mírném pásmu prakticky ve všech světadílech. Jablka bývají v dnešní době na trhu po celý rok, nicméně až do počátku dvacátého století nepřály tomuto ovoci letní měsíce. Jablka se sklízela na podzim a skladovala v chladných prostorách. Ke konci jara již byla stará, začínala měknout a nakonec shnila. Když se začaly používat moderní chladící systémy, bylo jisté, že se také prodlouží doba skladovatelnosti jablek.
Existuje hned několik věci, díky kterým je jablečná šťáva jedním z nejlepších prostředků dokonce i na tu nejhorší zácpu. Za prvé je to vysoký obsah pektinu. Pektin je ve vodě rozpustná látka, která je obsažena v mnoha druzích ovoce a zeleniny a poskytuje gel, jenž se používá na přípravu aspiků. I když víte, že jablečná šťáva báječně pomáhá při střevní obstrukci, nevíte nic, dokud ji nevyzkoušíte ve směsi s jistou zeleninovou šťávou. Koktejl, který se vám chystám doporučit, může leckomu připadat poněkud odporný a ne zrovna ohleduplný vůči chuťovým pohárkům, ale přesto mi dovolte odhalit jedno z mých malých „tajemství“, o kterém jsem se doposud nezmínil ani v jediné své knize: když spolu smícháte stejné díly jablečné a špenátové šťávy, získáte ten „nejrazantnější tandem“ na veškeré čistící, regenerační a opravářské procesy, které vyžaduje celý váš zažívací trakt. Jablko a artritida? Pan Jarvis vypozoroval, že když jablečná šťáva zkvasí, jsou její účinky při léčbě artritidy mnohem pozitivnější. Ani on, ani ostatní badatelé, kteří se touto otázkou od té doby zabývali, ji nikdy zcela nevyřešili. Neměnná zůstává nicméně skutečnost, že přesná dávka (1,1 dcl dvakrát denně) kvašené jablečné šťávy podle všeho doopravdy přináší úlevu od artritických bolestí. Dochází k tomu díky odbourání kyselých krystalických usazenin, které se hromadí v kloubech.
Encyklopedie léčivých šťáv