Hroznové víno a rozinky
„Ze všech druhů ovoce, co znám, mě žádné nezaujalo tolik, jako právě hroznové víno.“ Až si budete v obchodě vybírat hrozny vína, mějte na paměti jednu svrchovaně důležitou věc. Od chvíle, kdy je někdo utrhne z větévky, na níž rostly, již není možné, aby dále zrály nebo si získaly lepší chuť. To, co vidíte, nebo v lepším případě, máte možnost ochutnat u stánku s ovocem a zeleninou, je přesně to, co si nakonec také doma sníte. Čím dříve víno upotřebíte, tím lépe; plody révy totiž časem ztrácejí svou křehkost a chuť. Pro toho, kdo trpí nedostatkem energie a nemá žádné problémy s hladinou cukru v krvi, může být hroznové víno a rozinky tím správným řešením. Obě tyto pochutiny mají vysoký obsah přírodních cukrů, rozinky obsahují navíc také železo, které je pro ženy důležitou výživnou látkou mající blahodárný vliv na krev. Šťáva z rozinek a hroznového vína působí v první řadě na játra, kde vzniká většina tělesné energie. Dále bych se chtěl zmínit o „francouzském paradoxu“. Co jen másla, husiček, tuku, vepřového sádla a plnotučné šlehačky spotřebují Francouzi při obyčejném každodenním vaření a přitom mají méně infarktů. Jak se ukázalo, tajemství, které se skrývá za zdravým srdcem francouzů , se jmenuje červené víno a hroznová šťáva. K jídlu, kterým si Francouzi jen koledují o zúžení tepen, vypijí velkou spoustu těchto dvou nápojů. Červené víno a šťáva spolehlivě odplaví nečistoty přichycené na stěnách inkriminovaných tepen a aktivně pomohou odstranit krevní destičky, které ulpěly na nerovné vrstvě tukových usazenin. Tyto věci mohou způsobit zúžení a zneprůchodnění tepen, jež bývá příčinou náhlého infarktu.
Encyklopedie léčivých šťáv